Farby v interiéri

Vybrať vhodnú farbu do interiéru nie je vôbec jednoduché. Dokonca aj pre nás dizajnérov, hoci sa s farbami pri návrhoch stretávame každý deň. Ako teda vybrať vhodnú farbu? Poďme sa spolu na to pozrieť!

Je dôležité povedať, že každá farba je zložená zo základných farieb a to žltej, červenej a modrej. Ich zmiešavaním vznikajú jednotlivé odtiene farieb. To, či sa k sebe jednotlivé farby hodia alebo nie, nie je len otázkou vkusu. Aké farby je vhodné kombinovať nám pomáha určiť farebný kruh. Ten nám napomáha a udáva smer.

Picture1

Farby, ktoré ležia proti sebe vytvárajú harmonický kontrast. Sú si absolútnym opozitom ale napriek tomu sa nebijú a ich kombinácia je oku lahodiaca. Takúto kombináciu nazývame komplementárnou schémou. Pre zjemnenie kontrastu je možné použiť jednu farbu ako základnú, napríklad na stenách a druhú ako doplnkovú, teda na doplnkoch a detailoch v interiéri. Ďalším dobrým tipom na zjemnenie kontrastu je použiť tlmené (pastelové) odtiene farieb.

Picture2

zdroj: www.abcfarby.sk

Picture3

zdroj: www.livein.sk

Iným príkladom je kombinácia jednej farby a jej tónov alebo analogická kombinácia farieb, kde sú použité príbuzné odtiene farieb. Vysvetlenie môžete vidieť na farebnom kruhu:

Picture4

zdroj: www.pinterest.com

Picture7

Picture5

www.livein.sk

Picture8

Jedna všeobecná rada od nás však znie: Ak chcete útulný interiér, no farieb sa bojíte a stále si nie ste istý svojim výberom, používajte radšej prírodné odtiene farieb a monochromatické farby – bielu, sivú, hnedú a ich tóny. Farebnosť interiéru je možné dosiahnuť neskôr farebnými doplnkami, ktoré rozžiaria interiér.

Rovnako odporúčame používať tlmené (takzvané pastelové) farby, ktoré nie sú agresívne  a pôsobia jemným dojmom. Tieto tóny farieb lahodia takmer každému oku.

Picture9

zdroj: www.countryliving.com

Picture10

Viac o farbách v interiéri sa dočítate v ďalšom článku. Budeme sa venovať tomu, ako farbami dosiahnuť vytvorenie určitého štýlu v interiéri, aké farby sú pre aký štýl príznačné a omnoho viac.