Predĺžte balkónom svoj byt

Všetci to dobre poznáme. Prídeme z práce v poobedňajších hodinách, treba upratať, nakúpiť, navariť večeru, spraviť s deťmi úlohy… A milión ďalších povinností, ktoré nám bránia v tom, aby sme tento čas strávili radšej niekde vonku na čerstvom vzduchu.

Iba málo ľudí si pri tom uvedomuje, že malý kúsok prírody môže mať priamo vo svojom byte.

Terasa či balkón dokážu vo Vašom byte vytvoriť oázu pokoja. A v nej si môžete robiť s deťmi i tie spomínané úlohy! Aj večerať! Aj oddychovať a dýchať pri tom čerstvý vzduch. A čo je na tom najlepšie? Všetko to môžete robiť aj v pyžame 🙂

Ako prvé je dôležité určiť si, na čo chceme balkón alebo terasu využívať:

POSEDENIE S RODINOU A PRIATEĽMI

Ak máte veľkú terasu – SUPER! Ale čo ak máte iba malý balkón? Možností je neúrekom. Dnes už máme na výber z rôznych druhov ľahko skladovatelného nábytku.

Tu treba spomenúť 3 základné pravidlá pri zariaďovaní malého balkóna:

  1. Zavesiť
  2.  Sklopiť
  3.  Stohovať

Zvolte stohovatelné stoličky, kvetináče povešajte na stenu, kúpte stôl s možnosťou sklopenia k stene.

Sedenie je veľmi dôležitým prvkom. Môže byť dokonca nositeľom atmosféry. Ak chcete mať z balkóna len miesto na vypitie rannej káva, postačí jednoduchý drevený nábytok. Ak tu túžite tráviť s partnerom alebo priateľmi dlhé letné večery, zvolte nábytok, ktorý bude mať aj čalúnenú pohodlnú opierku alebo sedák.

PESTOVANIE KVETOV A BYLÍN

Sen hádam každej ženy. Pri varení len otvoriť balkónové dvere a odchádzať s plnou hrsťou čerstvých byliniek. Dá sa to! Aj v malom priestore. Stačí ak si priestor správne rozdelíte. Najjednoduchším spôsobom ako ušetriť priestor je zavesiť bylinkovú výsadbu na stenu. Tu je zopár typov:

ODDYCH A RELAX

Hojdaciu sieť nemusíte mať len na pláži medzi dvoma palmami. Ak to konštrukčné riešenie stavby (strechy budovy alebo prestrešenia balkóna) dovoľuje, hojdacia sieť na leňošenie môže byť súčasťou aj Vášho balkóna.

Na priestrannejšej terase dokonca môžete mať aj posteľ. Či už pôjde o „peliešok“ z vankúšov či matracov, alebo plnohodnotné lôžko 🙂

Tu je dôležité spomenúť takzvané predĺženie bytu. Balkón alebo terasa Vám ponúka možnosť ako svoj byt zväčšiť o ďalšiu miestnosť.

Máte možnosť presklenia. Vďaka tomu z tejto časti bytu môžete vytvoriť naozaj plnohodnotnú miestnosť vhodnú na trávenie času ako v lete tak aj v zime.

Menej náročným bude stačiť tienenie. To je dôležité hlavne na terasách a balkónoch, ktoré sú orientované na Juh alebo Západ, kde slnko svieti väčšinu z dňa. Tu je možností tiež hneď niekoľko. Použite látku, ktorá môže pôsobiť ako lodné plachty, slnečník alebo paraván, či obľúbenú markízu.

OSVETLENIE

Máte byt v centre mesta a kvôli nočnému osvetleniu nevidno hviezdy? Romantické osvetlenie si môžete vytvoriť pomocou svetelných girlánd a reťazí. Navodia dojem jasnej nočnej oblohy či tichej talianskej uličky. A navyše, stále budete vidieť do svojej šálky čaju 🙂

A ČO PODLAHA?

Áno! Základ celého priestoru. Práve podlahou môžete na balkóne či terase navodiť tú správnu atmosféru.

Konzervatívnym odporúčame použiť keramickú dlažbu. Je nanáročná na údržbu, praktická a navyše v širokej škále farieb a prevedení.

Ďalšou možnosťou je drevená terasová krytina. Navodzuje atmosféru prírody, je príjemná na dotyk – kľudne sa po nej premávajte aj naboso 🙂 – ale potrebuje údržbu. Aspoň raz ročne je nutné ju ošetriť vhodným olejom. Môžete tiež zvoliť variantu krytiny z umelého dreva, ktorá je iba jeho napodobeninou a nepotrebuje údržbu.

Pre Odvážnych sú tu odvážne riešenia. Doprajte balkónu look vidieckeho dvora, lesného chodníčka alebo prímorského domčeka. Stačí vytvoriť pochôdznu časť z keramickej alebo drevenej podlahy a zákutia na oddych alebo rastliny môžu byť pokryté kamienkami, machom, kôrou alebo dokonca i pieskom alebo umelým trávnikom.

Pri prírode ešte zostaneme. Milujete rastliny, ich zelenú farbu a sviežu atmosféru? Nemáte čas či potrebné schopnosti, aby ste sa starali o bylinkový záhon alebo iné črepníkové rastliny?

Máme pre Vás riešenie. Nápaditým riešením ako sa obklopiť prírodou aj na 6. poschodí v panelovom byte sú živé steny a obrazy.

Jedným typom takmer bezúdržbových živých obrazov sú obrazy zo skalných ruží. Stačí ich nechať na vzduchu, kde budú mať aj tieň aj slnko. Celoročne si dokážu čerpať potrebné živiny a vlhkosť zo vzduchu. Samozrejme okrem dlhých suchých letných období, kedy im so zavlažovaním treba trochu pomôcť – poliať alebo pokropiť. Skalné ruže Vás budú tešiť celoročne svojou obmieňajúcou sa podobou. Na jar kvitnú, v lete sú krásne zelené. Jeseň ich sfarbí do odtieňov červenej a v zime sa vďaka snehu a mrazu na nich objavujú ligotavé kryštáliky ľadu.

Absolútne bezúdržbovým typom sú obrazy z machu. Mach je preparovaný a nepotrebuje žiadnu starostlivosť. Je preto vhodný aj do interiéru, kde môže zdobiť Vašu stenu alebo policu.

Vynímať sa bude aj na balkóne či terase, ale tu pozor! Nesmie zmoknúť 🙂

Ak Vás zaujali živé obrazy zo skalných ruží a islandského machu? Ak by ste chceli aby zdobili aj Váš interiér či exteriér, radi pre Vás vyrobíme obraz na mieru.

Potrebujete pomôcť so zariadením balkóna či terasy? Radi Vám s tým pomôžeme!