Detský svet

Vytvoriť detskú izbu je hádam najzložitejšie zadanie. No zároveň to najkrajšie a najkreatívnejšie.

Deti potrebujú svoj vlastný priestor bez ohľadu na to, či spávajú na posteli v noci medzi maminou a tatinom alebo samostatne. Detská izba nie je len miestom, kam sa chodí spať, ale priestorom, v ktorom dieťa trávi veľkú časť svojho času. Hrá sa tu, tvorí, oddychuje, premýšľa, učí sa, vymýšľa … veď to poznáte 🙂

V tomto článku sa budeme venovať deťom v predškolskom veku, ktoré si prostredníctvom priestoru, v ktorom vyrastajú tvoria základ pre svoj budúci život. Ich izba im musí poskytnúť nie len útočisko ale aj miesto pre hru. Miesto, kde sa môžu vyblázniť! Samozrejme, treba dbať aj na bezpečnosť. To znamená čo najviac mäkkých plôch, čo najmenej ostrých hrán.

Poďme pekne poporiadku.

V prvom rade je dôležité vybrať farbu. Nejde len o to, či bude izba modrá alebo ružová. Farby použité v interiéroch pre deti musia byť svieže no nie príliš ostré, krikľavé. Najlepšie je používať pastelové odtiene farieb, ktoré pôsobia ukľudňujúco.  Dieťa sa v izbe nie len hrá ale rovnako oddychuje, spí, poprípade sa neskôr aj učí. Pri týchto činnostiach by ho príliš sýte farby mohli rozptyľovať. Farby totiž vnímame aj so zatvorenými očami, pomocou frekvencie, ktorú vyžarujú. Ak napriek tomu túžite dostať do izbičky pestré farby, použite ich radšej na detailoch so základnou bielou farbou.

detská izba

detská izba

detská izba

Keď sa povie detská izba, väčšina ľudí si predstaví hračky, hranie, jašenie, smiech a typický detský šibalský úsmev. Netreba ale prestať myslieť na oddych. Že vaše dieťa nechce chodiť poobede spať? Spravte aj z oddychu dobrodružstvo! Fádna posteľ nie je vôbec atraktívna a nečudo, že sa do nej deťom nechce, keď v nej trávia celú noc 🙂 Bunker! To je to správne miesto na dokonalý poobedňajší oddych. A vôbec naňho netreba veľa miesta ani financií. Stačí trochu kreativity. Ak zvolíte bunker na zemi, myslite na to, že je dôležité vložiť doň matrac.

1-Cute-Kids-Room

detská izba stan

Miesto pre deti na oddych__201544_idor03a_05_PH128561

detská izba teepee stan

Pohojdajte sa! Aj keď prší, sneží, fúka studený severák a detské ihrisko pod „barákom“ je prázdne ako tanier od krupičnej kaše. Dnes už existujú rôzne závesné systémy, ktoré dovoľujú mať hojdačku aj v strede izby.

detská izba hojdačka

detská izba hojdačka

Ďalšou dominantou v detskej izbe, ktorá vám zaručí, že vaše dieťa nebude chcieť z izby odísť je posteľ. Auto, loď, lietadlo, medveď, dinosaurus… Môže mať akýkoľvek tvar. Ak nemáte dostatok finančných možností alebo šikovného tatina, ktorému stolárske práce nie sú cudzie, vyhrajte sa s okolím postele. Aj baldachýn môže spraviť z postele tajomný prales pre malého Tarzana, nálepka na stenu rovnako dokáže dotvoriť atmosféru. A samozrejme návliečky, či zaujímavé vankúše! Plná posteľ modrých vankúšov a na posteli pripevnené staré pádla, či pirátska vlajka na jej čele. Hra na piráta môže začať.

detská izba postel lod

detská izba postel domček

detská izba posteľ lietadlo

detská izba bunker

O oddychu sme si už povedali. V neposlednom rade treba pripomenúť, že deti si musia rozvíjať svoju kreativitu. Je potrebné aby mali v detskej izbe aj kútik na kreslenie alebo tvorenie bez ohľadu na to, či z vašej ratolesti rastie budúci Picasso alebo nie. Pri kreslení nejde len o hľadanie skrytého talentu ale o rozvíjanie fantázie, predstavivosti ale hlavne (ešte raz HLAVNE!) o rozvoj jemnej motoriky.

Dnes je ťažké deti odtrhnúť od obrazoviek, počítačov, tabletov, rozprávok. Nalákať ich na vymalovávanku je takmer nemožné. Skúste to teda kreatívne! Odporúčame niekoľko vychytávok zo sveta nástenných farieb. Tak po prvé sú to umývateľné farby na stenu. Ak budete mať steny natreté touto farbou, vaše dieťa bude môcť robiť to, čo bolo doteraz prísne zakázané. Kresliť po stenách! Vymedzte mu však hranice. Treba vysvetliť, že sa maľuje len ta steny v detskej. Navyše si takéto steny môže dotvoriť podľa vlastnej fantázie a vytvoriť si tak svoj unikátny svet. Tieto jedinečné farby nájdete na www.smartwallpaint.sk

detska izba pisanie na stenu popisatelna stena

tabulova farba detska izba

Super trikom ako nalákať deti na tvorbu je tabuľová farba, ktorá je dnes veľmi populárna. Jedinou nevýhodou je, že sa na ňu kreslí kriedami a tie môžu v detskej izbe zanechávať prach. Perfektnou náhradou na tabuľovú farbu sú nálepky či fólie v čiernej farbe, na ktoré sa dá písať bielymi fixami. (fixy sú vhodné aj na písanie na tabuľovú farbu). Deti tak majú pocit, že píšu na tabuľu, no vy môžete byť bez obáv. Žiadny prach 🙂

pisanie na stenu tabulova farba

detska izba pisanie na stenu tabulova farba

detska izba tabulova farba

Na záver nám nedá nespomenúť organizáciu izby. Každá mamička rozmýšľa nad tým, ako hračky upratať. Najlepším riešením je ich usporiadanie do boxov, najlepšie priehľadných. Tak dieťa hneď uvidí, čo v ktorom boxe je a vytiahne si ten, ktorý práve chce. Pri nepriehľadných boxoch, škatuliach alebo zásuvkách je dobré ich označiť nálepkou. Na zásuvku, v ktorej sú autíčka nalepíme autíčko a podobne. Takto vaše dieťa jednoducho nájde čo potrebuje a zároveň sa naučí ako sa v izbičke robí poriadok.

oznacenie skrinky organizacia izby

organizovanie hračiek

Tak sme si povedali snáď o všetkom, čo by v hravej detskej izbe nemalo chýbať. Ešte jedna poznámka na koniec. Neprestávajte pri zariaďovaní detskej izby myslieť na výšku svojho dieťaťa. Všetko by malo byť situované tak, aby tam bez problémov dosiahlo. Ak sa veci v izbe stanú preňho dostupnými, celý jeho detský svet bude bezpečnejší a ľahšie sa mu bude spoznávať.

Neviete si dať s detskou izbou rady? Radi Vám pomôžeme! Kontaktujte nás kliknutím sem: