Ako si farbou vytvoriť určitý štýl interiéru

V tomto článku sa dozviete niečo o štýloch interiéru a farbách, ktoré sú pre ne príznačné. Niekedy stačí naozaj málo aby Váš byt pôsobil ako domček na pláži alebo prímorská chata, či námornícka vila.

Námornícky štýl

Medzi hlavné farby patrí samozrejme tmavo-modrá, ktorá je základom a býva doplnená kontrastnou žltou alebo červenou. Nesmú však chýbať dekorácie s námorníckeho prostredia, modely lodí, veslá na stene, lodné kufre alebo kormidlo. Fantázii sa medze nekladú!

namornicky-styl-01

namornicky-styl-02

namornicky-styl-03

Prímorský štýl

Ľudia si tieto dva štýly často mýlia. Oba majú síce tematiku mora, no každý z nich je úplne iný. V prímorskom štýle prevláda bledomodrá farba pripomínajúca modrú oblohu nad šírym oceánom. Ústrednou farbou je ale biela, ktorá celému interiéru dodáva sviežosť a vzdušnosť. V prímorskom interiéri nesmú chýbať doplnky pastelových farieb v kombinácii s hnedou v podobe drevených doplnkov, košov, ratanu a iných prírodných materiálov.

Prímorský štýl

primorsky-styl-03

primorsky-styl-02

Industriálny štýl

V industriálnom štýle nejde ani tak o farby ako skôr o vhodne zvolené materiály. Veľmi obľúbeným prvkom je betón použitý na stenách alebo podlahe. Betón teda sivá farba sa tak stáva ústrednou. Sivá je doplnená surovými materiálmi ako drevo, kov a ich prirodzené tóny farieb.

Netreba ale zostať v studenej kombinácii týchto chladných farieb, ale interiér doplniť aj pestrými odtieňmi, napríklad červenou, žltou či tyrkysovou. Aj doplnky však musia niesť industriálny ráz. Spravte si kvetináč z plechovky, nohy stola zo starých kanistrov… Aj tu sú dvere fantázii dokorán otvorené!

industrialny-styl-01

industrialny-styl-02

industrialny-styl-03

Škandinávsky

Monochromatická kombinácia farieb. Čierna, biela, sivá v kombinácii s prirodzenými tónmi dreva. To je škandinávsky dizajn interiérov. Vyznačuje sa jednoduchosťou a priamymi líniami. V severských štátoch je chladno a takmer stále zamračené, preto obyvatelia potrebujú dostať do svojich domovov svetlo a to dosahujú dokonale práve bielymi stenami aj nábytkom. Chlad z nich však neprúdi. Drevo, ktoré škandinávci milujú zútulňuje tieto interiéry.

skandinavsky-styl-01

skandinavsky-styl-02

skandinavsky-styl-03

Tip na záver:

V jednoduchosti je krása. Ak chcete, aby Váš domov zostal krásnym a moderným čo najdlhšiu dobu, je dôležité vyberať také farby, nábytok a doplnky, ktoré nepodľahnú morálnemu opotrebovaniu. Teda také, ktoré ani po desaťročiach nevyjdú z módy.

Presne takýmito farbami sú biela, sivá, béžová a prirodzené štruktúry a farby dreva.

Presne takýmito farbami sú biela, sivá, béžová a prirodzené štruktúry a farby dreva.

Že tento rok je farou roka Rose Quartz (púdrovo ružová) a Serenity (bledučko modrá)? Nevadí! Pán Panton ich určite dovolí použiť aj na doplnky 🙂

Kúpte si modré vankúše, ružovú vázu, obraz s týmito odtieňmi… O rok totiž bude farba roka opäť iná. Podvedome sa zmení aj Váš vkus. Vymeniť vázu či vankúše nebude také tragické ako vymalovať, či kúpiť novú sedačku.